Kamermuziek Hengelo, WaterstaatskerkKamermuziek Hengelo
Waterstaatskerk, Deldenerstraat 20, Hengelo

Secretariaat
Han Paus
Dr. Martin Luther Kingstraat 35, 7557 LT Hengelo
e-mail:info@kamermuziek-hengelo.nl
Jaarlijks organiseert de stichting in samenwerking met Schouwburg Hengelo negen klassieke concerten. De Waterstaatskerk heeft voor kamermuziek een prachtige akoestiek. Vrijwel alle hieronder genoemde concerten worden op zondag gehouden, beginnen om 16.00 uur en hebben na ca. drie kwartier een pauze. De concerten in de schouwburg beginnen om 20:30 uur op een doordeweekse dag.


Kaarten bestellen? Dat kan via https://www.schouwburghengelo.nl/informatie/series-danspas/serie-kamermuziek/ en bij de kassa van de schouwburg, tel. (074) 255 67 89 of aan de zaal vanaf één uur voor aanvang van het concert. Losse kaarten: € 18,- .
Jeugd tot 18 jaar krijgt toegang tegen betaling van € 5,-. Een abonnement op alle concerten kost slechts € 78,50

zaterdag 7 september 2019 Schouwburg 20:30 uur Elina Akselrud piano / Arlette Elst beeld
In dit concert staan de eerste vijf pianosonates van Alexander Scriabin centraal.Deze intieme werken worden op indrukwekkende wijze vertolkt door de Oekraïense pianiste Elina Akselrud. 8 jaar oud maakt zij haar debuut als concertpianiste. Diverse internationale pianoconcoursen schreef ze op haar naam. Sinds 2016 werkt ze samen met fotograaf en filmmaker Arletta Elst. Zij verzorgt de visule achtergrond van dit concert met indrukwekkende beelden van onze planeet.

20 oktober 2019 Wsk 16:00 u. Eerbetoon Herman Krebbers met Liza Ferschtman en Maria MilsteinVorig jaar overleed Herman Krebbers de Nederlandse Paganini, die 95 jaar eerder in Hengelo werd geboren. Dè aanleiding om deze ereburger van Hengelo te gedenken met een groots concert. Liza Ferschtman (leerling van Krebbers) en Maria Milstein die op Krebbers’ viool speelt, beiden topviolistes, brengen werk van Kreisler, Debussy en Saint-Saëns, stukken waarmee Krebbers furore maakte. Krebbers trad veel op met Theo Olof. Ook die herinnering wordt opgehaald met de sonate van Prokofiev en het concert voor 2 violen van J.S. Bach. De orkestpartijen klinken dankzij de bekwame handen van pianist Sander Sittig. Klap op de vuurpijl is een speciaal voor deze gelegenheid geschreven werk van geboren Hengeloër Max Knigge.

1 november 2018 Schouwburg 20:30 uur Caravan (Jukian Schneemann) met Ode to Tomrrow
Caravan van pianist en componist Julian Schneemann verbindt werelden van oost tot west, van klassiek tot jazz en volksmuziek. Sinds 2017 is hij op reis, samen met de Syrische ud-virtuoos Jawa Manla, vioolfenomeen Emmy Storms en percussietovenaar Jeroen Batterink. In 2019 sluiten drie geweldige zangers zich aan: Wasim Arslan uit Syrië, de Indiaas/Nederlandse Madhu Lalbahadoersing en Shishani Vranckx met Namibische voorouders. Hoe gaan deze zeven jonge musici om met al hun verschillen in afkomst en identiteit? In Ode to Tomorrow brengen ze een ode aan de dag van morgen.

10 november 2018 Wsk 16:00 u Ruysdael kwartet met Het Ruysdael Kwartet (1996), werd vele malen onderscheiden. Zo won het in 1999 de Béla Bartók Prijs en ontving het in 2001 de “Prix de la SACEM” tijdens het “Concours International de Quatuor à Cordes” in Bordeaux. In 2002 wonnen zij de Persprijs in de finale van de Vriendenkrans in het Concertgebouw te Amsterdam. Verder werden zij in 2006 onderscheiden met de prestigieuze Kersjes van de Groenekan Prijs.
Het Ruysdael Kwartet is een van de weinige kwartetten die het aandurven het epische “Salome dances for peace” van Terry Riley uit te voeren, een stuk waarin van alles voorbijtrekt: jazz, blues, raga, minimal music, Oosterse ladders, Westerse kunstmuziek; een lappendeken met vele schakeringen en verhalen.

8 december 2018 Wsk 16:00 uur Camiel Boomsma reciteert Schubert en LisztCamiels leven als musicus staat volledig in het teken van de zoektocht naar de binnenkant van muziek, daar waar zich de essentie van een stuk bevindt. Zo wil hij zijn publiek aanspreken en in vervoering brengen. Hij ziet zichzelf als de brug van componist naar luisteraar. Die binnenkant zit diep. Het is een lange, uitdagende zoektocht vol obstakels. Een zoektocht naar de kern, de essentie, naar een allerbinnenste dat uiteindelijk het ongrijpbare grijpt en het onzichtbare laat zien. Voor zijn nieuwste album Musings is hij geprezen om zijn poëtische en fantasierijke spel en wordt hij vergeleken met Radu Lupu en Maria João Pires. De Volkskrant schreef: “…aan Boomsma’s vingers kleeft fluweel…”.

9 februari 2020 Wsk 16:00 u. Modern Times met Helena Basilovapiano, Maya Fridman cello en Kanstantyn Napolov slagwerk
Drie jonge bevlogen muzikanten zoeken nieuwe wegen. Basilova (1983), van Russische komaf maar in Nederland opgegroeid, vertolkt de melancholie in de muziek. Fridman (1989) is een duivelskunstenares en gepassioneerd performer op de cello. Met durf en elan is ze op zoek naar de klanken die de cello haar te bieden heeft. Napolov (1987) is cum laude geslaagd in Den Haag en stort zich op allerlei slagwerkprojecten. Deze jonge artiesten vinden in alle muziek uitdagingen. Ze brengen hun talenten samen in een uniek en zeer gevarieerd programma.
https://helenabasilova.com/ https://mayafridman.com/
http://k-napolov.com/nl/

8 maart 2020 WSK 16:00U. Francis Poulenc Ensemble
De spelers van het Poulenc Ensemble kunnen zich beroemen op een jarenlange ervaring. Een aantal leden van het ensemble speelde in de zeventiger jaren van de vorige eeuw al samen tijdens hun studietijd in Amsterdam. Martin Simmelink, klarinet, niet onbekend in Hengelo, neemt dit professioneel kwintet graag mee naar de Waterstaatskerk om prachtige blaasmuziek te brengen en twee pianosextetten met Marjès Benoist aan de vleugel. Het ensemble trad op in kamermuziekseries op diverse plaatsen in het land. En in 2019 speelt het ensemble o.a. in de Ardèche. Op het programma staat werk van onder meer Jacob, Ibert, Pauer en Poulenc.

5 april 2020 Wsk 16:00 u. 75 jaar bevrijd door Mazik Duo
Tolo Genestar klarinet en Marc Sumsi piano zijn beiden geboren in 1991 in Spanje. Na hun studie concentreerden beiden zich op de eigen solocarrière Na successen in 2015 en 2016 kwam het tot samenwerking tussen beiden en ontstond het MazikDuo. Deze samenwerking culmineerde in het project ‘Jewish Life’, portretten van het verleden, waarin klassiek werk en klezmer tot een geheel werden gesmeed. Het project combineert de duistere tijden van WOII getoonzet door onder anderen Messiaen en Weinberg met opgewonden feestelijke melodieën geschreven door mensen als Schoenfield, Kovács, Bloch en Saurer. Een concert dat bij uitstek past bij 75 jaar bevrijding.

10 mei 2020 Wsk 16:00 uur Warme Braziliaanse klanken met Floor Braam en Luis RabelloTe weinig gehoorde Zuid-Amerikaanse muziek van onder meer Ginastera en Villa-Lobos brengt de zomer in het land. Als kind van 8 jaar oud wist Rabello met zijn spel componist Gnattali te ontlokken: ‘dat jongetje moet mijn pianowerk opnemen’. Afgestudeerd aan het conservatorium van Rotterdam met een 10 summa cum laude is hij inmiddels een waar ambassadeur van de Braziliaanse muziek. Samen met de opkomende violiste Floor Braam krijgt u ook nog fraai werk van Mozart en Debussy te horen en een eigen interpretatie van Paganini van de hand van Rabello.
www.floorbraam.com www.lfrabello.com


Blijf op de hoogte
Wilt u op de hoogte worden gehouden van extra activiteiten en concerten?
Ga dan naar de website www.kamermuziek-hengelo.nl of meldt u rechtstreeks aan voor de Nieuwsbrief van Kamermuziek Hengelo.

Abonnement
U bestelt het abonnement (slechts 78,50 euro voor 9 concerten) bij de schouwburg.
Kaarten/ abonnement vooraf via https://www.schouwburghengelo.nl/informatie/series-danspas/serie-kamermuziek/ en bij de kassa van de schouwburg, tel. (074) 255 67 89 of aan de zaal vanaf één uur voor aanvang van het concert. Losse kaarten: € 18,- .
Jeugd tot 18 jaar krijgt toegang tegen betaling van € 5,-.


Garderobe en een kop thee of koffie in de pauze zijn in de toegangsprijs begrepen evenals het programma en de toelichting.


This site is powered by e107, which is released under the terms of the GNU GPL License.